Filtrele

Hibrit ve Plug-in Hibrit Nedir? Farkları Nelerdir?

Hibrit sistemlerle Plug-in hibrit sistemler arasındaki temek farklılık şarj biçimleri ve akü kapasiteleridir.

Hibrit ve Plug-in Hibrit Nedir? Farkları Nelerdir?

Fosil yakıtlı araçların emisyon değerlerinin yüksek olması ve çevreyi kirletmeleri araç üreticilerini emisyon değerleri düşük alternatif motor sistemleri üretmeye itti. Bunun sonucu olarak hibrit, Plug-in hibrit ve elektrikli araçlar üretilmeye başlandı.

Hibrit motorlu araçlarda benzinli ve elektrikli olmak üzere iki farklı motor sistemi bir arada kullanılmaktadır. Elektrikli motor ihtiyacı olan enerjiyi kendi kendine şarj olabilen bir aküden alıyor. Fakat bu akü kapasitesi Plug-in hibrit araçların akü kapasitelerinden daha küçüktür. Hibrit araçların aküsü Rejeneratif frenleme sayesinde şarj olmaktadır. Frene basılmasın esnasında ortaya çıkan ısı ve sürtünme enerjisi elektrik enerjisine çevrilerek hibrit sistemin aküsünde depo ediliyor. Elektrik motoru ihtiyacı olan enerjiyi bu aküden alıyor. Fakat hibrit sistemlerde akü kapasitesinin düşük olması sebebiyle elektrikli menzilleri kısadır.

Plug-in hibrit otomobillerde de tıpkı hibrit otomobillerde olduğu gibi biri elektrikli diğeri içten yanmalı motor olmak üzere iki farklı motor sistemi bulunur. Fakat hibrit otomobillerden farklı olarak Plug-in hibrit otomobillerde dışardan şarj edilebilir büyük kapasiteli aküler kullanılır. Bu aküler bir priz vasıtasıyla doldurulabilir ve kapasiteleri büyük olduğundan elektrikli menzilleri de hibrit sistemlere göre çok daha fazladır.

Hibrit araçların küçük aküleri özellikle düşük hızlı trafikte çok çabuk boşalarak benzinli motora geçiş yapıyor. Plug-in hibrit araçlar ise büyük kapasiteli aküleri sayesinde çok daha uzun elektrikli motor menzili sağlıyor. Her iki sistemde de aküler boşaldığında içten yanmalı motor devreye giriyor.

Plug-in hibrit modeller elektrikli menzillerinin fazla olması sebebiyle daha az yakıt tüketiyor ve çok daha düşük emisyon değerleri sunuyor.